Szybkie i łatwe gołąbki z młodą kapustą. U mnie w wersji nieco nowoczesnej dla tych co nie mają czasu i kochają kuchnie jednogarnkową.
Jest to również potrawa którą możecie zrobić w kociołku na letnich spotkaniach w gronie znajomych.
Duża porcja która tutaj robię spokojnie wystarcza dla 6-8 osób.
Składniki na mięsny farsz:
- 70 dag mielonej łopatki
- 10 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
- 4 lub 5 łyżek bułki tartej
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu aby powstała zwarta masa. Formujemy pulpety. Obsmażamy na złoty kolor.
Kapusta w sosie:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej
1. Drobno kroimy kapustę i cebulę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. W dużym rondlu łączymy ze sobą warzywa na rozgrzanym tłuszczu, podlewamy wodą, lekko solimy. Na wierzch wykładamy pulpeciki, dusimy pod przykryciem aż zredukuje się ilość kapusty.
3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy wszystko razem, dusimy jeszcze chwilę do miękkości warzyw, oprószamy pieprzem.
Podajemy gorące z dużą ilością powstałego sosu. Można serwować w towarzystwie ziemniaków lub pieczywa.
Smacznego!.
0 komentarze :