Estoński krygiel czyli wieniec cynamonowy



Zapachu cynamonu pomieszanego z ciepłym masłem nie da się zapomnieć, dom pachnie - kuchnia żyje, a do tego ciasto drożdżowe. Kocham ten zapach!. A smak chrupiący na zewnątrz, a w środku warstwy maślanego cynamonu w cieście ....

Składniki na jeden wieniec:
  • 30 dag mąki pszennej 
  • 1 jajo
  • 3 dag stopionego ciepłego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dag drożdży
  • 120 ml mleka 
Nadzienie:
  • 6 dag ciepłego masła
  • 3-4 łyżeczki cynamonu dobrej jakości od zaprzyjaźnionego sklepu skworcu.com.pl
  • 4 łyżki cukru


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki, robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, odstawić na godzinę aby wyrosło podwajając swoją objętość. 

Masło rozpuścić, gdy trochę przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon. 

Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować cynamonową masą. Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy nożem wzdłuż, zostawiając jedynie 2-3 cm z jednej strony, aby rolada się nie rozpadła. Rozcięte ciasto owijamy wokół siebie podobnie jak warkocz, łączymy końcami tworząc koło. Gotowy wieniec wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok 5 minut, po tym czasie obniżamy tem do 175C i pieczemy przez pół godziny. Gdy wierzch zbyt szybko brązowiał można go z góry nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.


2 komentarze :