Ryż smażony z grzybami shiitake


Orientalne smaki bardzo odpowiadają moim domownikom, byle nie za ostro doprawione. Grzyby shiitake mają wyrazisty smak i aromat. Ta potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania, może być jedną z potraw wchodzących w skład gorącego bufetu lub codziennym smacznym posiłkiem.

Składniki na 4 porcje:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 10 dag suszonych grzybów shiitake
  • 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany 
  • pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry
Wszystkie składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl 

1.Jajka ubij jak na omlet, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej olej i upiec klasyczny omlet. Upieczony omlet zsuń na talerz, zroluj, ostudź i pokrój w wąskie paski. 
2. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut, wyciśnij, wytnij i wyrzuć nóżki, a kapelusze pokrój w paski. 
3. Rozgrzej wok lub patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i smaż czosnek i dymkę, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty. Nie powinny się zrumienić. Przełóż na talerz łyżką cedzakową.
4. Wsyp pokrojoną paprykę i smaż mieszając 2-3 minuty, następnie włóż masło i wlej resztę oleju. Gdy masło się rozpuści, wsyp kawałki grzybów i smaż wszystko na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 3-4 minuty.
5. Ugotowany ryż rozdrobnij widelcem. Na patelnie z grzybami wlej sherry lub wino i wsyp ryż.
6. Podgrzej wszystko, często mieszając, żeby ryż nie kleił się do patelni. Gdyby ryż wydawał się bardzo suchy, wlej trochę oleju. Wsyp usmażoną przedtem dymkę i czosnek oraz paski omletu. Wlej sos sojowy, wsyp kolendrę. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, żeby potrawa była gorąca.







Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

1 komentarz :