Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin

Jest to doskonałe danie na obiad lub kolację, mięso zbilansowane warzywami z dodatkiem sosu hoisin i orzeszków piniowych. Bardzo proste orientalne danie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie naSushi. Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami.

Składniki na 4 porcje:

  • 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 
  • 2 pory - tylko biała część
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl
  • 3 łyżki chińskiego sosu hoisin
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej


Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek i cukinie kroimy w cienkie plastry, paprykę i por w kostkę lub pół plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły ale nie były całkiem miękkie, dodajemy wcześniej przygotowane mięso, sos hoisin, sól i pieprz do smaku. Nakładamy gorące i posypujemy orzeszkami piniowymi.



Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

0 komentarze :