Ciabatta


Ciabattę można podać na wiele  sposobów, z solą morska, z blanszowaną cebulą, z ziołami, z serem, sezamem, dynią albo zwyczajnie solo. Po dodatki zajrzyjcie do Owocowego Raju
 

Składniki ;
  • 75 dag mąki pszennej 
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • łyżeczka cukru
  • 15 dag jogurtu naturalnego 
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody 
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
Wykonanie;
Mąkę, proszek do pieczenia i suszone drożdże wsyp do miski i starannie wymieszaj. Dodaj sól, cukier, jogurt, mleko, wodę, olej, jajka. Ciasto wyrób. Możesz to zrobić mikserem 5 minut na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto delikatnie oprósz mąką. Wyjmij z misy na stolnicę posypaną mąką. Jeszcze raz dobrze zagnieć rękoma i podziel na trzy części. Każdą porcje rozwałkuj na ok. 1.5- 2 cm, uformuj owalne placki. Blachy wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nich placki, posmaruj z wierzchu stopionym masłem, posyp sezamem. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększą objętość. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Zostaw do ostygnięcia.
Źródło ,,upiecz swój chleb,,




0 komentarze :