Składniki:
- 7 jaj
- 3 pomarańcze ze skórką
- 15 dag orzechów włoskich
- 10 dag herbatników
- 25 dag cukru
- 10 dag miękkiego masła
- 15 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania
1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu, aż wyparuje mniej niż połowa płynu. Orzechy drobno posiekać, herbatniki dokładnie rozgnieść wałkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć drobną bułką tartą.
3. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać porcjami masło, świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy. Wsypać mąkę, nie przestając ucierać.
4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać.
5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.
6. Gotową babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Marmoladę zagotować i mieszać na wolnym ogniu do czasu, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Ciasto polać gorącą pomarańczową polewą. Kandyzowane pomarańcze drobno pokroić i udekorować babkę.
źródło ,, wielka księga ciast,,
0 komentarze :