Zupa czosnkowa z soczewicą i porem


Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości.



Składniki:


  • 1 duży por, biała część
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3-4 pomidory suszone w oliwie
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki 
  • oliwa z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • 2 litry bulionu
  • świeża natka pietruszki


Po przyprawy zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Por i czosnek kroimy na cienkie plastry, smażymy, aż się zarumienią.

2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy soczewicę, por i czosnek, pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy oraz koncentrat. Wszystko razem gotujemy ok. 15  minut, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy drobno krojoną natkę pietruszki.


Niskokaloryczny styczeń Zimowy Obiad

2 komentarze :