Amerykaniec


Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :).

Składniki:

1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
garść dowolnych orzechów
garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek)
1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
3 jajka
1 szklanka oleju
pół szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny

Cynamon, bakalie i orzechy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 25x25 cm wysmarować tłuszczem.

2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać.

3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości.

4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.

5. Do zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki.

6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 

7. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 

8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 50 min.

9. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




0 komentarze :