Focaccia mocno cebulowa



Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego płaskiego chlebka. Moja jest dzisiaj z dużą ilością ziół, czerwonej cebuli i zielonych oliwek. 



Składniki na dwa chlebki wypiekane w tortownicy o średnicy 25-28 cm:

70 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
5-6 dag świeżych drożdży
400 ml/ 2 niepełne szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 drobno posiekane w kostkę czerwone cebule
6-8 sztuk drobno pokrojonych oliwek
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku

Do posypania:

1 cebula pokrojona w cienkie pióra
kilka oliwek pokrojonych w plastry
oliwa
sól drobno lub gruboziarnista 






1. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły pracować.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 2 łyżki oliwy, dodajemy  drożdże z wodą, zagniatamy ciasto, miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. 

3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki,  łyżkę oliwy i zioła, mieszamy i odstawiamy.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z mieszanką cebulowo - ziołową. Formy do pieczenia smarujemy oliwą, na spód dajemy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po ok. 20-30 minutach w wyrośniętych chlebkach robimy palcem zagłębienia i polewamy wierzch oliwą, posypujemy cebulą pokrojoną w pióra oraz oliwkami, posypujemy mała ilością soli.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia Focacci ok. 20 minut.





0 komentarze :