Szafranowa babka Wielkanocna


Szafran ma wielką moc, nadaje wypiekom wyrazisty kolor i delikatny aromat, wystarczy tylko kilka nitek, a efekt niesamowity.

  
Składniki na babkę:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 8 żółtek
  • 2 białka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 dag migdałów
  • pół laski wanilii
  • 10 dag rodzynków
  • szczypta szafranu
  • 50 ml spirytusu
 Do dekoracji polewa  lub cukier puder


1. Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić, jeśli nie macie tyle czasu odstawcie go chociaż na kilka godzin. 

2. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

3. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. 

4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. 

5. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki.


Wielkanocne Smaki - edycja V

0 komentarze :