Chleb na otrębach z sezamem


Dzisiejszy pyszny chleb, jeszcze ciepły, moje dzieci zajadają się nim z masłem :). Mąka pszenna i razowa z dodatkiem otrąb kupionych w młynie, wyszło fantastycznie!, chrupiąca skórka i miękki miękisz. 

Składniki na 1 dużą formę lub na dwie małe keksówki:


  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki razowej
  • 6 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 1 łyżeczki soli


1. Drożdże rozpuść z cukrem w szklance letniej wody, odstaw na 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

2. Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, sezam,  fermentujący rozczyn oraz resztę wody, dobrze wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencji gęstej śmietany. Odstaw w misce szczelnie zakrytą folią do żywności na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.

3.  Formę wysmaruj olejem , boki i spód posyp sezamem, przełóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 C,  czas pieczenia 55 minut. Upieczony chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował.








2 komentarze :