Chleb pszenny z zielonym pesto


Polecam pszenny chleb z zielonym pesto z czosnku niedźwiedziego, wyszło bardzo intensywne zestawienie, które bardzo fajnie współgrało z łagodnym smakiem chleba. Zielone pesto możecie zrobić z młodych pokrzyw, szpinaku, jarmużu lub bazylii, sami dobierzcie smak który Wam będzie odpowiadał.

Składniki na jeden bochenek:

- 50 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna
- 4 dag świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wody
- 140 ml mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dałam czosnkową
- 10 dag pesto, ok. 7 łyżek

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na  ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z mlekiem, zagniatamy ciasto, odkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią do żywności aby podwoiło swoją objętość, wyrasta ok. 30-40 minut w ciepłym miejscu.

2. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączony blat kuchenny, wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak struclę.


3. Zwinięty chleb przekładamy do formy do pieczenia, odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka smarujemy oliwą, posypujemy grubą solą i robimy kilka podłużnych nacięć. 

4. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C, czas pieczenia ok. 30-35 minut na środkowej półce, po pół godzinie temperaturę obniżamy do 180 C, a chleb przekładamy na sam spód piekarnika na 5-10 minut aby ładnie wypiekł się na złoty kolor. Po upieczeniu chleb przełożyć na kratkę kuchenną aby odparował.



0 komentarze :