Pesto z czosnku niedźwiedziego


Jakaż piękna soczysta zieleń, czyli bardzo intensywne pesto o wspaniałych walorach zdrowotnych. Trudno kupić czosnek niedźwiedzi, w lesie zrywać nie wolno, więc pozostają targi lub dobrzy znajomi, którzy podzielą się tym co urosło na ich działce. Warto zrobić zapasy na zimę, bo można go spotkać tylko na przełomie kwietnia i maja.

Składniki na trzy małe słoiczki po ok. 120-150 ml:

- 20 dag liści czosnku niedźwiedziego
- 5 pełnych łyżek dyni
- 3 pełne łyżki słonecznika
- 1 pełna łyżka białego sezamu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz

 Ziarna i przyprawy znajdziecie u zaufanego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl.


1. Ziarna prażymy na suchej patelni przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.

2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty.

Otrzymane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Warto również zamrozić je w małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki do mrożenia. Pesto ma intensywny smak i warto je łączyć z makaronami, jako pasta do pieczywa lub dip z jogurtem naturalnym do grillowych mięsnych smakołyków.



1 komentarz :

  1. Ale super, trzeba będzie potestować :)

    http://owcewgorach.pl/ moją pasją!
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń