Zupa paprykowa z cieciorką


Podstawa tej zupy jest dobry bulion, może być warzywny lub mięsny, byle był domowy, a nie z kostki. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i dietetyczna, idealna dla całej rodziny. Papryka jest teraz tania więc warto z niej korzystać, ja wybrałam odmianę pomidorową, jest mniejsza i grubsza, a smak ma boski i w połączeniu z cieciorką, ziemniakami i świeżymi pomidorami z ogrodu zachwyca podniebienie...i kolor taki jesienny....

Składniki dl 6 osób:

- 8 papryk pomidorowych, jeśli się zdecydujecie na zwykłą czerwona paprykę wystarcza 4-5 sztuk, bo jest znacznie większa
- 3 duże cebule
- 4 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 litry bulionu
- 6 średnich ziemniaków
- puszka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- pieprz
- sól
- cukier
- natka pietruszka

1. Gotujemy bulion. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, smażymy ok. 20 minut często mieszając aby składniki nie przywarły do naczynia. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy ok 15-20 minut. 

2. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy puszkę cieciorki i doprawiamy do smaku. Ja jeszcze na koniec dołożyłam pokrojona w kostkę marchewkę, która się gotowała w bulionie. Gorąca zupę podajemy z zielona natką pietruszki.





2 komentarze :