Kapuśniak na żeberkach


Jak upalne dni mijają to chce się nam bardziej kalorycznych posiłków, a do tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną, która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko. 

Składniki dla 4-6 osób:

Bulion:

- ok. 1 kg mięsnych żeberek
- na bulion: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera, pietruszka, 1/2 opalanej nad ogniem cebuli, pół liścia kapusty, gałązka lubczyku, kawałek pora, sól

Z podanych składników gotujemy bulion, żeberka dobrze jest przekroić na kilka części. Bulion jest gotowy gdy mięso jest miękkie.

Kapusta:

- 1 litrowy słój kapusty
- 2 duże cebule
- kawałek dobrej wędzonej słoniny, ok. 25 dag
- cukier

Kapustę wyciągamy ze słoja i mocno odciskamy w dłoniach.  W dużym rondlu smażymy słoninę pokrojoną w kostkę, gdy się wytopi dodajemy cebulę, smażymy, następnie dodajemy kapustę i podlewamy małą ilością wody. Gotujemy do miękkości, dodajemy cukier, skórę ze słoniny, ok. 1 płaską łyżeczkę cukru i co jakiś czas mieszamy oraz uzupełniamy wodę, która odparuję. 

Gdy bulion jest gotowy łączymy go z kapustą, mieszamy i doprawiamy do smaku, gotujemy razem wg. potrzeby.

Dodatkowo:

- 6 dużych ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z małą ilością soli w małym rondlu. Kapuśniak podajemy z ziemniakami i porcją żeberek.

Smacznego!.

Przyprawy i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.








0 komentarze :