Szybki świąteczny makowiec


Zapewne o tym wiecie, więc tylko Wam przypomnę, że mak robimy sami, bo ten z puszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę.

Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni...

Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm.

Masa makowa:

- 30 dag maku niebieskiego
- 12 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 6 wiejskich jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- orzechy włoskie, rodzynki 

Ciasto:

- 5 jaj
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

- 15 dag masła
- 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 10 dag mielonych orzechów włoskich

Na wierzch ciasta potrzebujemy:

- płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów
- biała polewa

Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.


Krok po kroku:

Mak:

Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią,  dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok.

Ciasto:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy ok. 50 minut, następnie odstawiam do wystudzenia, gdy ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami, tak aby biszkopt był na dole, a mak na górze.

Masa orzechowa:

Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy po masie i polewamy białą polewą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.





2 komentarze :