Cukinia z bobem i kaszą prosto z patelni


Ja nie mogę przerobić nadmiaru i obfitości cukinii w tym roku. Wiecie co jest fajne?, jak zrobisz coś tak dobrego, że dzieci które się krzywią na wspomnienie warzyw przychodzą po dokładkę!. Przepis jest mega prosty, a danie pyszne, kluczowa rola to dobrze podsmażony na rumiano czosnek, który idealnie podkręca smak.

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 i 1/2 szklanki dobrego domowego bulionu
- 1 szklanka bobu
- 1 mała cukinia
- 3 żabki czosnku
- olej rzepakowy lub oliwa
- sól
- pieprz

Kaszę i dodatki znajdziecie w dobrym sklepie www.Skworcu.com.pl.

1. Kaszę gotujemy w bulionie do czasu aż wchłonie się cały płyn. Bób gotujemy w lekko osolonej,nie należy go rozgotować, lepiej jak zostanie al dente.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na rumiano drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry cukinie i razem smażymy kilka minut. 

3. Łączymy ze sobą kaszę, bób i cukinie, wszystko razem smażymy na patelni doprawiając pieprzem. Sól dodajemy jeśli jest potrzeba, ja wolę mniej soli, a więcej smaku warzyw.



0 komentarze :