Leczo do słoików na zimę



Nic tak nie przywołuje letnich wspomnień w środku zimy jak słoik pysznego lecza z sezonowymi warzywami. Teraz gdy warzywa są najbardziej dojrzałe, a ceny bardzo poszybowały w dół warto schować lato pod zakrętki i cieszyć się nim cały rok. Choć krojenia było sporo to szybko się z nim uporałam, bo #MyVictorinox mi towarzyszył. Do słoików nie dodaję cebuli i kiełbasy, żeby słoiki spokojnie wytrzymały kilka miesięcy, a dopiero po otwarciu dodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików.




Składniki:


- 2 kg pomidorów

- 2 kg cukinii
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie)
- 2 łyżeczki suszonej bazyli
- 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 
- kilka liści laurowaych
- 2 łyżki soli, dałam morską
- świeże liście selera lub lubczyku
- olej
- woda

1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Młode cukinie nie obieramy z łupiny, obieramy tylko te duże i twarde, jak również usuwamy z nich gniazda nasienne. Z pomidorów usuwamy zielony trzon, skórkę zawsze zostawiam, ale jeśli wolicie bez skórki to należy pomidory sparzyć, a następnie ściągnąć skórkę.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy paprykę przez 10-15 minut, następnie dodajemy cukinie i podlewamy wodą, nie za dużo, leczo ma być gęste. Po 15 minutach dodajemy pomidory, dokładamy wszystkie przyprawy i razem dusimy ok. 20 minut uzupełniając odparowaną wodę jeśli jest potrzeba.

3. Przygotowujemy słoiki, napełniamy gorącym leczo, zakręcamy i pasteryzujmy w kąpieli wodnej przez 10 minut.





1 komentarz :

  1. O, wreszcie jakieś leczo do słoików bez octu! Podoba mię się to ;)

    OdpowiedzUsuń