Syrop z płatków maku polnego


Cudowne popołudnie w bardzo miłym towarzystwie, a do tego z zapasem makowych płatków na syrop. W nowościach wydawniczych wpadła mi w ręce książka Dzikie Smaki i postanowiłam zatrzymać trochę smaku i koloru makowych panienek na czas jesienno zimowy...



 




Przepis na syrop z płatków maku polnego:

- 10 maków
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody 

1. Rozpuść cukier w gorącej wodzie.
2. Oderwij płatki od dna kwiatowego i wrzuć je do syropu. Gotuj całość przez ok. 4 minuty. 
3. Odcedź płatki makowe.
4. Zapasteryzuj syrop w butelce.



4 komentarze :

  1. Do czego używa się takiego syropu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jak smakuje ten syrop :) Nie miałam jeszcze okazji takiego pić. My w domu mamy zawsze syropy z Herbapolu https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy - są smaczne i mają bardzo dobry skład. No i co najważniejsze, ich ceny nie są wygórowane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zrywamy całych kwiatów, tylko od razu na łące same płatki. dzięki temu roślina bedzie mogła dalej być zapylana

    OdpowiedzUsuń
  4. Software is like sex: it’s better when it’s free. Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)

    OdpowiedzUsuń