Syrop z płatków maku polnego
Cudowne popołudnie w bardzo miłym towarzystwie, a do tego z zapasem makowych płatków na syrop. W nowościach wydawniczych wpadła mi w ręce książka Dzikie Smaki i postanowiłam zatrzymać trochę smaku i koloru makowych panienek na czas jesienno zimowy...
Przepis na syrop z płatków maku polnego:
- 10 maków
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
1. Rozpuść cukier w gorącej wodzie.
2. Oderwij płatki od dna kwiatowego i wrzuć je do syropu. Gotuj całość przez ok. 4 minuty.
3. Odcedź płatki makowe.
4. Zapasteryzuj syrop w butelce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Do czego używa się takiego syropu?
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje ten syrop :) Nie miałam jeszcze okazji takiego pić. My w domu mamy zawsze syropy z Herbapolu https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy - są smaczne i mają bardzo dobry skład. No i co najważniejsze, ich ceny nie są wygórowane.
OdpowiedzUsuńNie zrywamy całych kwiatów, tylko od razu na łące same płatki. dzięki temu roślina bedzie mogła dalej być zapylana
OdpowiedzUsuńSoftware is like sex: it’s better when it’s free. Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)
OdpowiedzUsuń