Dżem truskawkowy z pektyną, nisko słodzony
W tym roku trzeba korzystać z każdej słonecznej chwili. Truskawki są przez krótki czas, a ich smakiem możemy się cieszyć cały rok pod różną postacią. Wykorzystanie cytrusowej pektyny jest świetnym rozwiązaniem żeby zrobić dżem szybko i zdrowo!!!.
Produkty na 8-10 małych słoiczków 180 ml.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych truskawek, waga już po obraniu szypułek
- 4 płaskie łyżki pektyny cytrusowej, najlepiej ze sprawdzonego źródła www.Skworcu.com.pl
- 350 g cukru
- 1 kopiata łyżeczka kwasku cytrynowego
Wykonanie.
1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do rondla o szerokim spodzie i dodajemy 300 g cukru. Podgrzewamy do zagotowania i mieszamy przez 5-7 minut.
2. Pozostały cukier mieszamy z pektyną i dodajemy do dżemu gdy truskawki po kilku minutach gotowania zaczynają się rozpadać. Dodajemy również kwasek cytrynowy.
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Można pasteryzować słoiki kilka minut we wrzącej wodzie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :