Suszone plastry cukinii w oliwie do słoików

 

Suszoną cukinie w plastrach robię co roku z przyprawami i oliwą jaką akurat mam, nie trzymam się sztywno przepisu tylko wciąż odkrywam nowe smaki. W tym roku dodałam domowy ajvar i już się cieszę na tą nową marynatę. Jest trochę zabawy z opiekaniem plastrów cukinii ale kto raz spróbował ten z pewnością chętnie wróci do tego przepisu. Żaby suszenie szło sprawnie i w miarę szybko zawsze suszę plastry równocześnie na trzech patelniach co i Wam radzę.


Składniki na trzy słoiki po ok. 180 ml.


- 3 dość duże cukinie


Zalewa:


- 250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, u mnie dodatkowo aromatyzowana rozmarynem


- 2 łyżeczki pikantnego lub łagodnego ajvaru

- 1/4 łyżeczki soli 

- sok z 1/4 cytryny

- 5 ząbków dobrego krajowego czosnku


1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci.

2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.


3. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.


0 komentarze :