Zachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor.
Składniki na chleb szafranowy:
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 150 ml wody do zalania nitek szafranu
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 ml letniego mleka
- 50 dag mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 10 dag masła
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 1 i 1/2 dag brązowego cukru
- 17 dag rodzynek
- tłuszcz do posmarowania formy
Nitki szafranu zalej w misce wrzącą wodą. Odstaw na godzinę. Drożdże i cukier wymieszaj z mlekiem, odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę i sól. Włóż pokrojone w kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania masy o grudkowej konsystencji. Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i brązowym cukrem. Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie zmniejsz tem do 180 C i piecz jeszcze 20 minut. Chleb przełóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
źródło,,upiecz swój chleb,,
:) Dziekuję bardzo za udział w akcji - danie powinno być w całości żółte - niestety rodzynki takie nie są :( ale kolor jest tak piękny, że dodaję przepis do kategorii żółtej z przyjemnością, niestety dzięki rodzynkom, chyba nie będzie miał szansy na główną nagrodę :( bierze napewno udział w losowaniu nagrody pocieszenia .... No chyba, że rodzynki to tylko jakaś opcja.... ;) ?
OdpowiedzUsuń