- 7 dag drożdży
- Łyżka cukru
- 750 ml letniej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 7 łyżek płatków owsianych górskich
- Łyżka kminku lub czarnuszki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki
Ziarno sezamowe do posypania
Z drożdży, cukru, wody i mąki
przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do
miski, dodaj płatki owsiane, kminek lub czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj
aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4
szk wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby
podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem
i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego
piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do
ostygnięcia.
/źródło ,,upiecz swój chleb,,/
0 komentarze :