Chleb z ziarnami




  • 7 dag drożdży
  • Łyżka cukru
  • 750 ml letniej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 7 łyżek płatków owsianych górskich
  • Łyżka kminku lub czarnuszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki 


Ziarno sezamowe do posypania
Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj płatki owsiane, kminek lub czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szk wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia.


/źródło ,,upiecz swój chleb,,/

Domowe pieczywo i bułki

0 komentarze :