Będziemy
potrzebować ;
- 5 dag
świeżych drożdży
- 1
łyżeczka cukru
- ½
szklanki letniej wody
- 3
szklanki mąki
- 3
łyżki oleju
- 1i ½
łyżeczki soli
Sos
pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 rozgniecione
ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła wg.upodobań
Przepis
podaje na cienkie ciasto, składniki wystarczają na 3 pizza o średnicy 25-30 cm.
Rozcieramy
drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte
drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach
wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i
kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już
sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami oceniamy podczas
pieczenia.
Witam, proszę napisać na jakiej funkcji w piekarniku powinna być pieczona. Dziękuję
OdpowiedzUsuńWitaj Zbyszku :) ,ja zawsze ustawiam funkcję grzania góra - dół bez termoobiegu. Pozdrawiam :)
Usuń