Ciasto biszkoptowe x 2
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem,
potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek
do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w
190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch
nie trzeba nakryć folia aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Jedno
cisto pieczemy jasne i po wystudzeniu przecinamy na pół. Drugi biszkopt
pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt
mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania.
A teraz masa :
- 1 i ½ szklanka mleka
- Budyń czekoladowy
- 2-3 łyżki kakao
- ½ szklanka cukru
- Łyżka mąki
- Cukier waniliowy
- 25 dag masła lub dobrej margaryny
Słoik dżemu z brzoskwiń lub moreli
Do szklanki mleka dodajemy cukier, łyżeczkę masła, cukier waniliowy, kakao,budyń i wlewamy do gotującego się
pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy
wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy.
Przekrojone cisto przekładamy masą
czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć
ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać
,,sto lat ,,
Zjawiskowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
OdpowiedzUsuń