Tort czekoladowy

Ciasto biszkoptowe x 2

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Jedno cisto pieczemy jasne i po wystudzeniu przecinamy na pół. Drugi biszkopt pieczemy z 3 łyżkami kakao i pokruszoną czekoladą- 4-5 kostek. Ciemny biszkopt mniej wyrośnie dlatego zostawiamy go bez przecinania. 

A teraz masa :

  • 1 i ½ szklanka mleka
  • Budyń czekoladowy
  • 2-3 łyżki kakao
  • ½ szklanka cukru
  • Łyżka mąki
  • Cukier waniliowy
  • 25 dag masła lub dobrej margaryny

Słoik dżemu z brzoskwiń lub moreli

Do szklanki mleka dodajemy cukier, łyżeczkę masła, cukier waniliowy, kakao,budyń i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy.

Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać ,,sto lat ,,



2 komentarze :