Ciasto- biszkopt :
- 9 jajek
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki mąki tortowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka
ubić z cukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do
pieczenia i dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je
przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190
stopni.
Masa Rafaello;
- ½ litra śmietanki kremówki
- 2 śmietany śnieżki w proszku
- 4 śmietanfixy
- 15 dag wiórków kokosowych
- 2 białe czekolady
Czekoladę rozpuszczamy na parze –
roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki,
zmiksować, a następnie wsypać śmietanfixy i dalej miksować. Następnie do masy
śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec
dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy.
Przekładamy biszkopt masą Rafaello,
a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony
przepis na tort (lub ciasto ).
0 komentarze :