Tort Rafaello


Ciasto- biszkopt :

  • 9 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki tortowej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni.

Masa Rafaello;

  • ½ litra śmietanki kremówki
  • 2 śmietany śnieżki w proszku
  • 4 śmietanfixy
  •  15 dag wiórków kokosowych
  • 2 białe czekolady

Czekoladę rozpuszczamy na parze – roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietanfixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy.
Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto ).



0 komentarze :