Jabłecznik
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
17:07
Ciasto:
- 3 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżeczka amoniaku
Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec w tem. 200-220C przez 20 min
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1i ½ galaretki wiśniowej
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki wody
Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej
Masa z kaszy manny:
- ½ litra mleka
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 kostka masła lub dobrej margaryny
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
Mleko zagotować, dodać cukier i kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę.
Polewa:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.
Przełożenie placka:
Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa.
/źródło ,,ciasta Anastazji/
0 komentarze :