Jabłecznik

Ciasto:
  • 3 łyżki miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka amoniaku
Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec w tem. 200-220C przez 20 min

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1i ½ galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody
Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier  i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej

Masa z kaszy manny:
  • ½ litra mleka
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła lub dobrej margaryny
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
Mleko zagotować, dodać cukier i kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę.
Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.
Przełożenie placka:
Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa.

/źródło ,,ciasta Anastazji/

0 komentarze :