Cygan

Cygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:)

Składniki na ciasto;

15 dag masła

25 dag cukru pudru

6 żółtek

10 dag płynnego miodu

30 dag zmielonego maku

5 łyżek kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki.

Masa budyniowa;

  • 1/2 litra mleka 

  • cukier do smaku 

  • 1 cukier waniliowy

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 25 dag masła

Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie placka;

Dodatki;

  • 1 duża paczka biszkoptów

  • 2 czerwone galaretki 

Placek - masa -  biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa.

Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl

źródło ,,ciasta Anastazji,,

3 komentarze :