Cygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:)
Składniki na ciasto;
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag płynnego miodu
30 dag zmielonego maku
5 łyżek kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki.
Masa budyniowa;
1/2 litra mleka
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
25 dag masła
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części.
Przełożenie placka;
Dodatki;
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki
Placek - masa - biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa.
Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl
źródło ,,ciasta Anastazji,,
Miód na moje serce:)dziękuje!!!
OdpowiedzUsuńAle fajna nazwa, nie spotkałam się z tym ciastem.
OdpowiedzUsuń