Klops, pieczeń z oscypkiem

Konkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :).

Składniki;

  • 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa )

  • 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu

  • 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek)

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • kilka łyżek bułki tartej

  • 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera

  • sól

  • pieprz biały i czarny

  • mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki

     

    Wykonanie;

    Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być dodatkiem i daniem głównym, może też być wędliną na kanapki! Jedno jest pewne szybko znika....:). 

     Smacznego.

2 komentarze :

  1. wygląda świetnie, bardzo fajny pomysł na połączenie oscypka z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń