Klops, pieczeń z oscypkiem
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
16:55
Konkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :).
Składniki;
1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa )
25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu
2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek)
3 ząbki czosnku
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera
sól
pieprz biały i czarny
mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki
Wykonanie;
Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być dodatkiem i daniem głównym, może też być wędliną na kanapki! Jedno jest pewne szybko znika....:).
Smacznego.
wygląda świetnie, bardzo fajny pomysł na połączenie oscypka z mięsem:)
OdpowiedzUsuńOooooo to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń