Domowy chlebek zdrowia

Pieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich.

 

Składniki ;

  • 5 dag drożdży 
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 750 ml letniej wody, 3 szklanki
  •  szklanka otrębów pszennych
  • Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto będzie klejące i lekko lejące, pozostaw w misce pod przykryciem, najlepiej zabezpiecz folią do żywności, bez dostępu powietrza, wtedy lepiej wyrośnie. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Po godzinie gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form, ręce przed przełożeniem posmaruj olejem, żeby ciasto nie oblepiło dłoni. Bochenki w foremkach posyp sezamem i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.

 


Źródło ,,upiecz swój chleb,,

Domowe pieczywo i bułki

1 komentarz :