Orzechowe babeczki z karmelem i bezą


Są piękne, delikatne, subtelne....i pyszne:) Babeczki, które zostały moim logo:). Spójrzcie na przepis na te małe cudeńka:)
Składniki na ciasto;
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 8 dag masła
Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe są do tego idealne:), zerknijcie na link do sklepu 
  http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=4183971 

Pianka;

  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli 
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier puder i cukier kryształ.

Karmelizowane orzechy;
15 dag orzechów włoskich skworcu.com.pl
2 łyżki masła
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki miodu
Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki.
źródło,,ciasta Anastazji,,

1 komentarz :

  1. Prześliczne :)
    Wcale się nie dziwię, że właśnie je wybrałaś na swoje logo :)

    OdpowiedzUsuń