Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia.
- 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz)
- 30 dag boczku
- 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek)
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu
- kilka łyżek masła
- 3-4 łyżki mąki
- 2-3 liście laurowe
- świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony)
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku
Smacznego:)
Wspaniałe, sycące danie!
OdpowiedzUsuń