Wołowina po Burgundzku



Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia.


 Składniki na naszą wołowinę;
  • 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz)
  • 30 dag boczku
  • 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek)
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu
  • kilka łyżek masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2-3 liście laurowe
  • świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony)
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz 
  • sól


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy.
Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku
 Smacznego:)

1 komentarz :