Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
14:00
Piernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować.
Składniki:
kostka margaryny lub masła
szklanka cukru
2 łyżki płynnego miodu
po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych )
4 jaja
przyprawa do pierników
po pół łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego
W przyprawy warto zaopatrzyć się u skworcu.com.pl
Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy.
Smacznego!!!!
0 komentarze :