Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami

Piernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować.

Składniki:

  • kostka margaryny lub masła 

  • szklanka cukru 

  • 2 łyżki płynnego miodu 

  • po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

  • 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych )

  • 4 jaja

  • przyprawa do pierników 

  • po pół łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego

    W przyprawy warto zaopatrzyć się u skworcu.com.pl

    Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy.

    Smacznego!!!!

0 komentarze :