by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:38
1
komentarze
Pieczenie chleba to ostatnio moja pasja, dziś aromatyczny chleb z bazylią….
Składniki;
4 dag świeżych drożdży
300 ml mleka łyżeczka cukru
50 dag mąki pszennej
łyżeczka soli
duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl 2 łyżki oliwy
jajko
łyżka mleka
2 łyżki otrębów pszennych
Drożdże rozkrusz i rozmieszaj ze 100 ml ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj, cienko posmaruj pastą z bazylii i zwiń. Chleb ułóż na wysypanych mąką niedużych formach keksowych. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko rozmieszaj z łyżką mleka. Posmaruj wierzch chlebów, posyp otrębami. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do tem 200 C. Wyjmij z formy, przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.
mmm.. już sobie wyobrażam, jak cudownie smakował !
OdpowiedzUsuń