Puszysty chlebek zawijany z bazylią


Pieczenie chleba to ostatnio moja pasja,
dziś aromatyczny chleb z bazylią….


Składniki;
  • 4 dag świeżych drożdży 
  • 300 ml mleka
    łyżeczka cukru 
  • 50 dag mąki pszennej 
  • łyżeczka soli 
  • duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl
    2 łyżki oliwy 
  • jajko
  • łyżka mleka
  • 2 łyżki otrębów pszennych
Drożdże rozkrusz i rozmieszaj ze 100 ml ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj,  cienko posmaruj pastą z bazylii i zwiń. Chleb ułóż na wysypanych mąką niedużych formach keksowych. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko rozmieszaj z łyżką mleka. Posmaruj wierzch chlebów, posyp otrębami. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do tem 200 C. Wyjmij z formy, przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.



1 komentarz :