Sernik warstwowy z czekoladą


Przez żołądek do serca, a więc sernik na zimno z czekoladą...


Do sernika koniecznie dobra kawa, w dużym wyborze na stronie www.skworcu.com.pl/

Składniki na ciemny biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szk cukru kryształu
  • 3/4 szk mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wlać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tem 175C przez ok.40 minut.


 Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 żółtka galaretka
Ser zemleć. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser i dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy. Można dodać rodzynki.

Piana:
  • 4 białka
  • 1/2 szk cukru kryształu
  • 1 czerwona galaretka
  • kilka tabliczek gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało.

 źródło ,,ciasta Anastazji,,







3 komentarze :