Grzybowo - serowa zupa krem ze słodką wędzoną papryką


Jak zajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego.

Składniki;
  • grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone
  • 1/2 cebuli 
  • kostka sera topionego bez dodatków
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu
  • świeża nataka pietruszki 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz 
  • sól 
  • 2 łyżki mąki 
  • pól szklanki  jogurtu naturalnego


Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie, na patelni blanszuje cebulkę, w pojemniku miksuje jogurt naturalny, serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak.


4 komentarze :

  1. A ja mam ostatnio faze na wędzoną paprykę - ta zupa jest na nią w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zupa. Wiesz, ja rownież mam zapasy zamrożonych grzybków uzbieranych w jesieni. Zrobię zupkę niebawem, bo mnie zaintrygowała.

    Pozdrawiam serdecznie, pysznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem jak mam ochotę na pikantniejsze smaki to zamieniam grzeczną wędzoną paprykę na papryczki chilii...i dla wyrównania smaków do każdego talerza nalewam po 2-3 łyżki mleczka kokosowego :)

      Usuń