Keks rodzynkowy


Dzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl

  • Składniki na jedną keksówkę:
  • 230 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru kryształu lub brązowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 1 szk rodzynek sułtanek
  • 1/4 szk rodzynek koryntek
  • 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć na metalową kratkę, żeby ostygło.



 źródło ,,chleb,,

0 komentarze :