Keks rodzynkowy
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:02
Dzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl
- Składniki na jedną keksówkę:
- 230 g maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g cukru kryształu lub brązowego
- 1 jajko, roztrzepane
- 300 ml soku pomarańczowego
- 1 szk rodzynek sułtanek
- 1/4 szk rodzynek koryntek
- 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć na metalową kratkę, żeby ostygło.
źródło ,,chleb,,
0 komentarze :