Moja własna kompozycja, ulepszana - doprawiana :), pyszny pasztet z zielonej soczewicy z pikantną przyprawą harrisa, którą dostałam od skworcu.com.pl. Sama soczewica może się wydawać trochę mdła, a ja lubię zdecydowane smaki, wiec dodanie harrisy dodaje intensywności, w zależności jak bardzo pikantny lubimy pasztet :)
Składniki:
- 500 g zielonej soczewicy
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- świeżo starta gałka muszkatołowa, ok 1/2 łyżeczki
- 4-6 łyżek otrębów żytnich z zarodkami
- 4-6 łyżek ziaren dyni
- 4-6 łyżek ziaren słonecznika
- harrisa na koniec łyżeczki, w zależności od upodobań i intensywności smaku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- pieprz
- sól
- oliwa
Marchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem.
0 komentarze :