Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą


Moja własna kompozycja, ulepszana - doprawiana :), pyszny pasztet z zielonej soczewicy z pikantną przyprawą harrisa, którą dostałam od skworcu.com.pl. Sama soczewica może się wydawać trochę mdła, a ja lubię zdecydowane smaki, wiec dodanie harrisy dodaje intensywności, w zależności jak bardzo pikantny lubimy pasztet :)

Składniki:
  • 500 g zielonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa, ok 1/2 łyżeczki
  • 4-6 łyżek otrębów żytnich z zarodkami
  • 4-6 łyżek ziaren dyni
  • 4-6 łyżek ziaren słonecznika
  • harrisa na koniec łyżeczki, w zależności od upodobań i intensywności smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • sól 
  • oliwa
Soczewicę moczymy przez kilka godzin, najlepiej zostawić ją na noc. Następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10 minut od czasu gdy zacznie wrzeć, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebule i czosnek.
Marchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem.



 

0 komentarze :