Beza domowa klasyczna

Beza mimo swej prostoty jest bardzo wymagająca, kluczem jest dobre wysuszenie. Subtelna, delikatna, słodka i taka krucha....

Składniki:
  • 6 białek 
  • 18 dag cukru kryształu
  • 18 dag cukru pudru 
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier kryształ i ubijamy 5 minut mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy cukier puder i  powtarzamy czynność przez następne 5 minut. Piana powinna być śnieżnobiała i lśniąca, ważne jest aby bezy ubijać 10 minut i nie skracać tego czasu. Dużą łyżką nakładamy bezy na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 C, przez 80 do 120 minut, im dłuższe suszenie tym beza wewnątrz bardziej sucha.




Beza doskonała

1 komentarz :

  1. Dziękuję za udział w mojej bezowej akcji i dodanie bezowego przepisu. Bezy wyglądają apetycznie, a przepis profesjonalnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń