Beza domowa klasyczna
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
09:15
Beza mimo swej prostoty jest bardzo wymagająca, kluczem jest dobre wysuszenie. Subtelna, delikatna, słodka i taka krucha....
Składniki:
- 6 białek
- 18 dag cukru kryształu
- 18 dag cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier kryształ i ubijamy 5 minut mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy cukier puder i powtarzamy czynność przez następne 5 minut. Piana powinna być śnieżnobiała i lśniąca, ważne jest aby bezy ubijać 10 minut i nie skracać tego czasu. Dużą łyżką nakładamy bezy na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 C, przez 80 do 120 minut, im dłuższe suszenie tym beza wewnątrz bardziej sucha.
Dziękuję za udział w mojej bezowej akcji i dodanie bezowego przepisu. Bezy wyglądają apetycznie, a przepis profesjonalnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń