Szarlotka z białym winem


Wytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :)


Składniki na ciasto na dużą blachę:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 
Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.

Jabłka:
  • 2 kg jabłek, polecam szarą renetę
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne

Masa z białym winem:
  • 2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru)
Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie.


Przygotowanie ciasta:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć ciasno połówki lib ćwiartki jabłek, zalać ciasto gorącym budyniem i upiec w tem. 180C, przez ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie.

Ciasto po wystygnięciu można podawać z bitą śmietaną i łyżką ajerkoniaku.







Ciasta przekładańce Akcja Szarlotki

3 komentarze :

  1. To taka ekskluzywna wersja bym powiedziała :) Musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń