Wytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :)
Składniki na ciasto na dużą blachę:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłka:
- 2 kg jabłek, polecam szarą renetę
Masa z białym winem:
- 2 szklanki białego wina
- 2 szklanki soku jabłkowego
- szczypta cynamonu
- 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru)
Przygotowanie ciasta:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć ciasno połówki lib ćwiartki jabłek, zalać ciasto gorącym budyniem i upiec w tem. 180C, przez ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie.
Ciasto po wystygnięciu można podawać z bitą śmietaną i łyżką ajerkoniaku.
To taka ekskluzywna wersja bym powiedziała :) Musiała smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńCóż...ostał się tylko kawałeczek do porannej kawy....:)
UsuńAleż to pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń