Makaron gryczany z warzywami

 Przyznam, że nie miałam okazji wypróbowania makaronu gryczanego, więc kiedy Sklep naSushi mnie nim obdarował postanowiłam stworzyć zdrowe i pyszne danie dla Mojej Rodziny :). Danie zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem i kolejką po dokładkę!!!

Składniki dla 4 osób:
  • 30 dag makaronu gryczanego Soba
  • 2 marchewki
  • duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni brokuł
  • 2 łyżeczki pasty Tom Ka
  • 70 dag łopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej
  • por, biała część
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa
  • siemię lniane ziarno złote do posypania, bogate w kwasy omega- 3, błonnik oraz duże ilości minerałów 


Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość posypujemy złotym ziarnem siemienia lnianego.



0 komentarze :