Makaron gryczany z warzywami
by
http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/
11:09
Przyznam, że nie miałam okazji wypróbowania makaronu gryczanego, więc kiedy Sklep naSushi mnie nim obdarował postanowiłam stworzyć zdrowe i pyszne danie dla Mojej Rodziny :). Danie zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem i kolejką po dokładkę!!!
Składniki dla 4 osób:
- 30 dag makaronu gryczanego Soba
- 2 marchewki
- duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni brokuł
- 2 łyżeczki pasty Tom Ka
- 70 dag łopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej
- por, biała część
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- oliwa
- siemię lniane ziarno złote do posypania, bogate w kwasy omega- 3, błonnik oraz duże ilości minerałów
Rozgrzewamy
oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie
obsmażamy. Następnie podlewamy woda, dodajemy 2 łyżeczki pasty tajskiej Tom Ka, dusimy do czasu, aż mięso będzie
miękkie. Brokuł rozdrabniamy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka
minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej
przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość posypujemy złotym ziarnem siemienia lnianego.
0 komentarze :