Brukselka orientalnie na ostro z chili



Z brukselką już tak jest, że albo ją kochamy, albo wykreślamy ze swojego jadłospisu. Warto czasem poeksperymentować z nowymi smakami i przygotować orientalną wersje brukselki. Danie jest dietetyczne i idealne na wiosenno - letnie obiady. Składniki do potraw azjatyckich znajdziecie w sklep.naSushi.pl


Składniki:
  • 70-80 dag brukselki
  • 10 dag nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z chilii, lub mały kawałek chili
  • świeży imbir, korzeń o długości 3-4 cm 
  • 1/2 cytryny do wyciśnięcia
  • 2-3 łyżki sosu Teriyaki
  • 3 duże łyżki syropu klonowego lub złotego syropu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól


Brukselkę myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz  z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami i polewamy przygotowanym sosem. Można podawać na ciepło i na zimno.


0 komentarze :