Składniki:
- 70-80 dag brukselki
- 10 dag nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z chilii, lub mały kawałek chili
- świeży imbir, korzeń o długości 3-4 cm
- 1/2 cytryny do wyciśnięcia
- 2-3 łyżki sosu Teriyaki
- 3 duże łyżki syropu klonowego lub złotego syropu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Brukselkę myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok 8-10 minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami i polewamy przygotowanym sosem. Można podawać na ciepło i na zimno.
0 komentarze :