Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki, zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl
Składniki:
- 25 dag miękkiego masła
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 4 jaja
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag bitej śmietany
- sok i skórka starta z dwóch limonek
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu
- 1 limonka
- 12 dag cukru pudru
Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem. Na dno formy wlać ciasto z makiem, a następnie ciasto z limonką. Spiralnym ruchem przeciągnąć ciasto widelcem, aby powstał marmurek. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50-60 minut. Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę. Wierzch polać lukrem z cukru pudru i soku z limonki lub gotową masą, udekorować cienkimi paseczkami skórki z limonki.
źródło ,,wielka księga ciast ,,
prezentuje się wybornie :]
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń