Tarta pełnoziarnista z soczewicą

Macie ochotę na tartę pełnoziarnistą?.
Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach internetowych, zajrzycie do Skworcu.pl.

Ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • 1/3 szklanki margaryny
  • 4-6 łyżek wody (trzeba dodawać w zależności ile zabierze ciasto )
Nadzienie:
  • 2/3 opłukanej czerwonej soczewicy – najlepiej od skorcu.com.pl ?
  • 1 i 1 wywaru z warzyw lub bulionu
  • 1 cebula /1 łyżka margaryny
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • Pęczek zielonej natki pietruszki 


Przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i schładzamy. W międzyczasie soczewicę wsypujemy do garnka z wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W małym garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę, mieszamy i smażymy do miękkości. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jeszcze drożdże, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną foremkę na tartę, nakłuwany widelcem i nakładamy masę z soczewicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200C, na 30 minut, aż nadzienie się zestali. Można również dodać kukurydzę aby było jeszcze bardziej kolorowo, a wierzch posypujemy zieloną natką pietruszki.

Źródło ,,kuchnia wegetariańska,,




0 komentarze :