Wino z soku z brzozy, wino brzozowe



Podstawą wina z brzozy, jest zebranie soku w odpowiednim czasie. Powinno się to zrobić zanim brzoza puści pierwsze pąki, potem soku jest o wiele mniej i robi się mniej smaczny. Jeśli chcesz zebrać sok to jest na to ostatnia chwila, kliknij i zobacz jak to zrobić KLIK.


Składniki na wino z soku z brzozy:
  • 3 litry soku z brzozy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 90 dag cukru
  • 30 dag rodzynek, kupując rodzynki przeczytajcie metkę czy nie były konserwowane siarką jak większość suszonych owoców, bo jeśli tak nic nam po nich!, ponieważ bakterie są już uśmiercone i z fermentacji nic nie będzie!, ja swoje dodałam z Owocowego Raju


W soku rozpuszczamy cukier i wlewamy do gąsiorka, wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy drobno pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy, limonki i połowy cytryny. Wsypujemy rodzynki i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem, że niektórzy przykrywają tylko szmatką bez rurki fermentacyjnej, ale ja mam ten przepis już sprawdzony więc przy nim pozostanę. Wino podczas fermentacji powinno być w temperaturze pokojowej. Po tym okresie wino zlewamy, rodzynki i skórkę wyrzucamy. Przelewamy do butelek, wrzucamy po kilka świeżych rodzynek i korkujemy butelki. Po otwarciu butelki robią charakterystyczne ,,psssttt,, jak oranżada. Wino ma bąbelki i jest lekko musujące. Przechowywać w chłodnym miejscu.



23 komentarze :

  1. intrygujące! ja robię wino wieloowocowe, ale z brzozowym nigdy się jeszcze nie spotkałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam nadzieje, że będę mieć jeszcze sok, to zrobie orzeźwiający kwas brzozowy, rewelacja na letnie upały :-)

      Usuń
  2. Witam. Mam pytanie. Czy można dodać więcej rodzynek - mam akurat w domu tonę i nie za bardzo wiem co z nimi zrobić. Czy to zmieni smak - i czy wogóle ma sens dodawanie więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większa ilość rodzynek prawdopodobnie sprawi, że wino będzie słodsze. Byle nie za dużo aby smak rodzynek nie zdominował brzozy :-)

      Usuń
  3. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam baniak 25l a soku z brzozy zbieram codziennie 7l. Czy myśli Pani że mogę dodawać do tego gąsiora kolejne litry około 3-4 dni pod rząd? Czy jak już raz zamknę sok ze wszystkimi składnikami to nie powinnam ingerować? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodawać przez kolejne dni zbioru soku, też tak robiłam. Może to nawet lepiej, część już delikatnie fermentuje, bakterie działają i dostają nową porcję do ,,przetworzenia,,. Z całą pewnością dodawanie świeżego soku do gąsiora nie zaszkodzi :)

      Usuń
  4. Witam serdecznie. Dopiero zaczynam swoją przygodę z sokiem z brzozy. Z tego co wiem do produkcji wina (fermentacji) potrzebne są drożdże a w Pani przepisie one nie widnieją czy ta fermentacja się odbędzie bez nich czy to jest przypadkowy błąd? Proszę o odp i pozdrawiam serdecznie Michał z Bydgoszczy

    OdpowiedzUsuń
  5. Są dzikie drożdże. Z owoców i rodzynek, dlatego rodzynki nie powinny byś konserwowane siarką, bo to zabija bakterie. To jest ten sam motyw co robienie chleba na zakwasie. Tam też drożdży nie dodajesz. Działają dzikie drożdże (bakterie które są w mące fermentują, dlatego mąka powinna być wysokiego typu)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, tydzień temu przygotowałem wszystko z rurką fermentacyjną. Niestety zapomniałem zalać rurki wodą. Czy coś z tego będzie? Czy jeszcze to ruszy? Dziękuje za szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. witam wszystko ruszy, lecz w moim przypadku mając nastaw od 29.03. na wierzku owoców powstała lekka pleśń, (taki korzuch) na całej płaszczyźnie, nie wiem czy to normalne ale mam ndzieje że się wszystko uda i bedzie ok:) Pozdrawiam wszystkiego dobrego na święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie dalej nic nie pyka :/ Na wierzchu jest taka przeźroczysta błona a miejscami białe kropki pleśniowe. Niestety mam przeczucie, że ten tydzień bez wody w rurce zniweczył wszystko. Nastaw mam od 25.03.015. Wszystkiego dobrego na święta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam.
    3 dni temu zebrałem sok z brzozy w ilości ok. 4,5l. Czy mogłaby mi Pani pomóc i rozpisać mi proporcję na taką ilość surowca? Mógłbym sam rozwiązać ten problem w matematyczny sposób ale czym jest matematyka w porównaniu z wieloletnim zapewne doświadczeniem ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No w końcu ruszyło, pyka jak szalone ;) Ulałem trochę wody z rurki bo mi ją wypychało. Rozumiem, że teraz czekam do ustąpienia bąbelkowania i wtedy zlewam do butelek?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam i mam pytanie :) po dwóch miesiącach czyli od 19 marca wino przestało fermentować a obecnie wszystkie rodzynki i inne składniki opadły na duł mojego pięciu litrowego gęsiorka gęsiorek stał w górnej lekko ciepłej części pieca kaflowego codziennie opalanego w takim razie czy można już wino odcedzić i przelać do butelek czy raczej niech stoi jeszcze miesiąc nie ruszany w gęsiorku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdzis888 ja bym już zlała do butelek :), do każdej butelki dołóż 2-4 rodzynek, zakorkuj i niech sobie leżakuje dalej w butelkach :), pozdrawiam!

      Usuń
  14. Apetyczna babeczka - Dziękuje serdecznie za przepis i za odpowiedź na moje pytanie, winko jest pyszne sok z brzozy spuszczam już kilka lat ale pierwszy raz w tym roku spróbowałem zrobić winko.
    Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI :)

    Pozdrawiam zdzis888

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super zdzis888 bardzo się cieszę :), teraz pozostaje tylko delektować się winkiem :), na zdrowie!.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Witam. na skórkach od owocow chyba zaczela sie tworzyc plesn. czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy moglby ktos okreslic jakie wino wychodzi z tego przepisu: polslodkie, polwytrawne, slodkie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy moglby ktos okreslic jakie wino wychodzi z tego przepisu: polslodkie, polwytrawne, slodkie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń