Kurczak carry z pomidorkami cherry



Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. 

Składnik dla 4 osób:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki carry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • 7-10 pomidorków cherry
  • ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz biały
  • sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania
  • kilka gałązek świeżego tymianku 


Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry. 




0 komentarze :