Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos.
Składnik dla 4 osób:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki carry
- 2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka imbiru
- 7-10 pomidorków cherry
- ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz biały
- sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania
- kilka gałązek świeżego tymianku
Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry.
0 komentarze :