Wino z soku z brzozy, wino brzozowe



Podstawą wina z brzozy, jest zebranie soku w odpowiednim czasie. Powinno się to zrobić zanim brzoza puści pierwsze pąki, potem soku jest o wiele mniej i robi się mniej smaczny. Jeśli chcesz zebrać sok to jest na to ostatnia chwila, kliknij i zobacz jak to zrobić KLIK.


Składniki na wino z soku z brzozy:
  • 3 litry soku z brzozy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 90 dag cukru
  • 30 dag rodzynek, kupując rodzynki przeczytajcie metkę czy nie były konserwowane siarką jak większość suszonych owoców, bo jeśli tak nic nam po nich!, ponieważ bakterie są już uśmiercone i z fermentacji nic nie będzie!, ja swoje dodałam z Owocowego Raju


W soku rozpuszczamy cukier i wlewamy do gąsiorka, wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy drobno pokrojoną skórkę z jednej pomarańczy, limonki i połowy cytryny. Wsypujemy rodzynki i zamykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem, że niektórzy przykrywają tylko szmatką bez rurki fermentacyjnej, ale ja mam ten przepis już sprawdzony więc przy nim pozostanę. Wino podczas fermentacji powinno być w temperaturze pokojowej. Po tym okresie wino zlewamy, rodzynki i skórkę wyrzucamy. Przelewamy do butelek, wrzucamy po kilka świeżych rodzynek i korkujemy butelki. Po otwarciu butelki robią charakterystyczne ,,psssttt,, jak oranżada. Wino ma bąbelki i jest lekko musujące. Przechowywać w chłodnym miejscu.



33 komentarze :

  1. intrygujące! ja robię wino wieloowocowe, ale z brzozowym nigdy się jeszcze nie spotkałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam nadzieje, że będę mieć jeszcze sok, to zrobie orzeźwiający kwas brzozowy, rewelacja na letnie upały :-)

      Usuń
  2. Witam. Mam pytanie. Czy można dodać więcej rodzynek - mam akurat w domu tonę i nie za bardzo wiem co z nimi zrobić. Czy to zmieni smak - i czy wogóle ma sens dodawanie więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większa ilość rodzynek prawdopodobnie sprawi, że wino będzie słodsze. Byle nie za dużo aby smak rodzynek nie zdominował brzozy :-)

      Usuń
  3. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam baniak 25l a soku z brzozy zbieram codziennie 7l. Czy myśli Pani że mogę dodawać do tego gąsiora kolejne litry około 3-4 dni pod rząd? Czy jak już raz zamknę sok ze wszystkimi składnikami to nie powinnam ingerować? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodawać przez kolejne dni zbioru soku, też tak robiłam. Może to nawet lepiej, część już delikatnie fermentuje, bakterie działają i dostają nową porcję do ,,przetworzenia,,. Z całą pewnością dodawanie świeżego soku do gąsiora nie zaszkodzi :)

      Usuń
  4. Witam serdecznie. Dopiero zaczynam swoją przygodę z sokiem z brzozy. Z tego co wiem do produkcji wina (fermentacji) potrzebne są drożdże a w Pani przepisie one nie widnieją czy ta fermentacja się odbędzie bez nich czy to jest przypadkowy błąd? Proszę o odp i pozdrawiam serdecznie Michał z Bydgoszczy

    OdpowiedzUsuń
  5. Są dzikie drożdże. Z owoców i rodzynek, dlatego rodzynki nie powinny byś konserwowane siarką, bo to zabija bakterie. To jest ten sam motyw co robienie chleba na zakwasie. Tam też drożdży nie dodajesz. Działają dzikie drożdże (bakterie które są w mące fermentują, dlatego mąka powinna być wysokiego typu)

    OdpowiedzUsuń
  6. aha super dziekuje:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, tydzień temu przygotowałem wszystko z rurką fermentacyjną. Niestety zapomniałem zalać rurki wodą. Czy coś z tego będzie? Czy jeszcze to ruszy? Dziękuje za szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. witam wszystko ruszy, lecz w moim przypadku mając nastaw od 29.03. na wierzku owoców powstała lekka pleśń, (taki korzuch) na całej płaszczyźnie, nie wiem czy to normalne ale mam ndzieje że się wszystko uda i bedzie ok:) Pozdrawiam wszystkiego dobrego na święta.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dalej nic nie pyka :/ Na wierzchu jest taka przeźroczysta błona a miejscami białe kropki pleśniowe. Niestety mam przeczucie, że ten tydzień bez wody w rurce zniweczył wszystko. Nastaw mam od 25.03.015. Wszystkiego dobrego na święta.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.
    3 dni temu zebrałem sok z brzozy w ilości ok. 4,5l. Czy mogłaby mi Pani pomóc i rozpisać mi proporcję na taką ilość surowca? Mógłbym sam rozwiązać ten problem w matematyczny sposób ale czym jest matematyka w porównaniu z wieloletnim zapewne doświadczeniem ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No w końcu ruszyło, pyka jak szalone ;) Ulałem trochę wody z rurki bo mi ją wypychało. Rozumiem, że teraz czekam do ustąpienia bąbelkowania i wtedy zlewam do butelek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam i mam pytanie :) po dwóch miesiącach czyli od 19 marca wino przestało fermentować a obecnie wszystkie rodzynki i inne składniki opadły na duł mojego pięciu litrowego gęsiorka gęsiorek stał w górnej lekko ciepłej części pieca kaflowego codziennie opalanego w takim razie czy można już wino odcedzić i przelać do butelek czy raczej niech stoi jeszcze miesiąc nie ruszany w gęsiorku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdzis888 ja bym już zlała do butelek :), do każdej butelki dołóż 2-4 rodzynek, zakorkuj i niech sobie leżakuje dalej w butelkach :), pozdrawiam!

      Usuń
  15. Apetyczna babeczka - Dziękuje serdecznie za przepis i za odpowiedź na moje pytanie, winko jest pyszne sok z brzozy spuszczam już kilka lat ale pierwszy raz w tym roku spróbowałem zrobić winko.
    Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI :)

    Pozdrawiam zdzis888

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super zdzis888 bardzo się cieszę :), teraz pozostaje tylko delektować się winkiem :), na zdrowie!.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  16. Witam. na skórkach od owocow chyba zaczela sie tworzyc plesn. czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy moglby ktos okreslic jakie wino wychodzi z tego przepisu: polslodkie, polwytrawne, slodkie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile dasz cukru, takie wini będziesz miał. Np. na 10l 3 kg cukru - wyjdzie słodkie i z większą ilością %

      Usuń
  18. Czy moglby ktos okreslic jakie wino wychodzi z tego przepisu: polslodkie, polwytrawne, slodkie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. po 3 miesiacach butelkowac? to chyba beda granaty czasowe a nie wino

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, będą granaty :) Butelki muszą być po szampanie a korki zabezpieczone drutem :D

      Usuń
  20. Smakiem przypomina "szampana" (podobny do sklepowego), ale moze mieć rózny smak, zalezy to, od terminu w jakim był pozyskiwany. Może byc z bombelkami lub bez. Dla mnie najlepszy był z pomarańczami. Po 3 latach przechpwywania zmienił smak i zapach. Najbardziej smapował mi młody trunek na drożdzach malaga. Jedni przegotowuja oskołe, inni nie. Dla mnie najlepsza była ta nie gotowana. Są tacy co pisza ze trzeba przegotować i tacy, którzy co "mówią" że oskoły nie wolno podgrzewać. Tak czy siak, to bardzo smaczny trunek, jeśli jest odpowiednio zrobiony. Ocet też jest wspaniały, z kwiatowym zapachem. :) Do wina trzeba "zdobyć" duzą ilość w krótkim czasie, bo dłuzej niż 4 dni moze być niezbyt smaczna, tak jak wino ze "starej oskoły" W ciagu 1 doby, spokojnie można "upuścić" z 1 drzewa 10 l.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wiem, że wiele osób sięga po takie domowe wina, które gdzieś tam produkuje się w piwnicy, ale powiem szczerze, że ja akurat za czyms takim nie przepadam. Długo szukałam swoich ulubionych smaków i na ten moment najbardziej lubię wino czerwone półwytrawne. Korzystam za każdym razem z ciekawych propozycji, które można znaleźć sobie na stronie http://wineavenue24.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię wina czerwone. Najczęściej podaję je do kolacji w odpowiednim kieliszku. Na takie okazje mam przygotowany zestaw kieliszków, w które zaopatrzyłam się na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. To w czym podajemy dany rodzaj wina ma dość duże znaczenie. I tak w sklepach znaleźć można m.in. kieliszki do win czerwonych, białych, a także musujących.

      Usuń
  22. Witam, po raz pierwszy robię wino.... I mam pytanie... po jakim czasie wyrzucam owoce z tego baniaczka??

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam mam pytanie otóż na górze pływają białe kropki czy to źle?

    OdpowiedzUsuń
  24. Moje wino pracuje już 3 tygodnie ..w rurce nie widać pykania wody ale w baniaku gołym okiem widać że pracuje..rodzynki wypchsły do góry pokrojone cytrusy i te zrobiły na wierzchu "twardą zbitkę" czy to dobrze? Czy mam to może wymieszać ?? Proszę ratuj babeczko:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie nieszczelne połączenie korka z balonem lub rurką. Zalej korek i rurkę parafiną i będzie ok.

      Usuń