Babka marmurkowa z makiem i limonką

Świeże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :).

Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki,  zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl

Składniki:
  • 25 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru 
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag bitej śmietany
  • sok i skórka starta z dwóch limonek
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu
Polewa:
  • 1 limonka
  • 12 dag cukru pudru 


Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem. Na dno formy wlać ciasto z makiem, a następnie ciasto z limonką. Spiralnym ruchem przeciągnąć ciasto widelcem, aby powstał marmurek. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50-60 minut. Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę. Wierzch polać lukrem z cukru pudru i soku z limonki lub gotową masą, udekorować cienkimi paseczkami skórki z limonki.
źródło ,,wielka księga ciast ,, 

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze :