Seler w sosie grzybowym


Selerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :)

Składniki:
  • 1-2 selery
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • oliwa do smażenia
Sos:
  • 3 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • po łyżce mąki i masła
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać,  pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oliwie z obu stron. 
2. Grzyby ugotować. Cebule posiekać i obsmażyć na maśle, dosypać mąki i zrobić zasmażkę. Połączyć z wywarem z grzybów i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podanie posypać natką pietruszki.




1 komentarz :